NexusFi: Find Your Edge


Home Menu

 





Using Multicharts on a virtual server for automatic trading


Discussion in MultiCharts

Updated
      Top Posters
    1. looks_one arjfca with 5 posts (0 thanks)
    2. looks_two toddma with 3 posts (0 thanks)
    3. looks_3 Doctor Leo with 2 posts (0 thanks)
    4. looks_4 Virtuose1 with 1 posts (0 thanks)
    1. trending_up 5,322 views
    2. thumb_up 0 thanks given
    3. group 6 followers
    1. forum 10 posts
    2. attach_file 0 attachments




 
Search this Thread
  #1 (permalink)
 arjfca 
Montreal, Canada
 
Experience: Intermediate
Platform: Multicharts
Broker: Interactive Broker
Trading: Forex
Posts: 263 since Sep 2010
Thanks Given: 440
Thanks Received: 91

Anyone using Multicharts with a virtual server for automatic trading?

I have started to develop a trading signal. So for it look profitable on paper. I don't want to use my PC to run it. I need a more secure environment. So I'm looking for the possibility to run the code on a virtual server. Not for a fast link, but for a solid technical platform.

If so, what do I need to provide?
I understand that I will need a 2' Multicharts licence, but for anything else.... I don't know

- My broker and data provider is IB. Could I link two data stream with one account
- Should I plan a 2' data server
- Do I need to provide security or anti-virus
-- Anything I should know or consider

Best thanksgiving wish to all US residents.

Martin T.
Montreal, Canada

Started this thread Reply With Quote

Can you help answer these questions
from other members on NexusFi?
MC PL editor upgrade
MultiCharts
Help re translation of ninjascript to EL
NinjaTrader
Pivot Indicator based on Level2 data
NinjaTrader
Radarscreen
TradeStation
How to plot a custom icon for crossover
NinjaTrader
 
Best Threads (Most Thanked)
in the last 7 days on NexusFi
ApexTraderFunding.com experience and review
74 thanks
HumbleTraders next chapter
51 thanks
Winning attitudes create winning traders
39 thanks
Just another trading journal: PA, Wyckoff & Trends
36 thanks
Topstep experience and review
33 thanks
  #2 (permalink)
 
toddma's Avatar
 toddma 
vancouver canada
 
Experience: Intermediate
Platform: multicharts, ninjatrader
Trading: forex
Posts: 53 since Jul 2012
Thanks Given: 14
Thanks Received: 6

I'm running the same setup on an appserver. IB data with IB execution works for me. However I'm having issues with IQfeed in, and execution in IB. two licenses of MC required. Nice way to go, especially since you're strategies will shut down every time IB shuts down, so best to keep it up as much as possible.

Reply With Quote
  #3 (permalink)
 arjfca 
Montreal, Canada
 
Experience: Intermediate
Platform: Multicharts
Broker: Interactive Broker
Trading: Forex
Posts: 263 since Sep 2010
Thanks Given: 440
Thanks Received: 91



toddma View Post
I'm running the same setup on an appserver. IB data with IB execution works for me. However I'm having issues with IQfeed in, and execution in IB. two licenses of MC required. Nice way to go, especially since you're strategies will shut down every time IB shuts down, so best to keep it up as much as possible.

Hello Toddma / Thank you

Question:

- Appserver?.... I will google it, never heard that.

- Could you use IB data on 2 PC at the same time ( virtual + my physical one)?

- IB Shut down: Do you mean the every day maintenance at 10 PM ( my time)?
. For that there is some solution that I use

- You could use IB Gateway instead TWS. All the same for Multicharts exept you won't see your account live using TWS.
- You could use little patch made with AutoHotKey to detect the message of a shut down and swithch from 10 pm to 10 am to 10 pm.... etc
- For myself, I use TWSSTART. A free utility tool that is monitoring TWS. An automatic logon is made whenever IB is shut down for whatever reason. I have never test it with a signal generated by MC. I actually manualy trade using Excel to send my order

If you want to resolve this "TWS Problem", lookout on BigMike forum, you will find info

Have a nice weekend

Martin

Started this thread Reply With Quote
  #4 (permalink)
 
toddma's Avatar
 toddma 
vancouver canada
 
Experience: Intermediate
Platform: multicharts, ninjatrader
Trading: forex
Posts: 53 since Jul 2012
Thanks Given: 14
Thanks Received: 6

Sorry I was referring to an application server.
I actually use the same setup as you by the sounds of it. TWSstart to keep IB open. I have looked at IB Gateway, however, I like having the account window available and it doesn't seem to slow things down too much having IB open. The issue I have is that when IB shuts down randomly (and not so randomly sometimes.. briefly.. around 930pm PST?)... for a minute or two all of my strategies shut down and need to be restarted. But if you're manually sending orders this probably isn't an issue. Thanks for the suggestions.
Todd

Reply With Quote
  #5 (permalink)
Doctor Leo
St. Petersburg, Russia
 
Posts: 30 since Nov 2010
Thanks Given: 6
Thanks Received: 19


toddma View Post
Sorry I was referring to an application server.
I actually use the same setup as you by the sounds of it. TWSstart to keep IB open. I have looked at IB Gateway, however, I like having the account window available and it doesn't seem to slow things down too much having IB open. The issue I have is that when IB shuts down randomly (and not so randomly sometimes.. briefly.. around 930pm PST?)... for a minute or two all of my strategies shut down and need to be restarted. But if you're manually sending orders this probably isn't an issue. Thanks for the suggestions.
Todd

Which version of MC do you use? Last time I observed issues with execution of strategies at moments of IB's clearing/maintenance time only in version 6.

Reply With Quote
  #6 (permalink)
 arjfca 
Montreal, Canada
 
Experience: Intermediate
Platform: Multicharts
Broker: Interactive Broker
Trading: Forex
Posts: 263 since Sep 2010
Thanks Given: 440
Thanks Received: 91


Doctor Leo View Post
Which version of MC do you use? Last time I observed issues with execution of strategies at moments of IB's clearing/maintenance time only in version 6.

Hello Toddma

IB shut down is not related to MC but to IB itself. They do it every day at 10 pm @ my time (Eastern time). There is so solution that exist. For myself I use TWSSTART. This software will re-start IB when for whatever reason the server is down

Martin

Started this thread Reply With Quote
  #7 (permalink)
Doctor Leo
St. Petersburg, Russia
 
Posts: 30 since Nov 2010
Thanks Given: 6
Thanks Received: 19

IB does have a 'maintenance break' every day, but besides that the connection to their platform randomly breaks at times. You can spot these issues in the log files.

As far as I could understand, the question was about automated execution being turned off at these moments, not about the breaks themselves. This issues did take place some time ago, but it was fixed in version 7. That's why I asked about the MC version in use.

I would also discourage using TWS at all, and especially with 3rd party software serving to avoid security logouts. TWS is a real computer resource eater, and the whole bundle dramatically reduces the overall reliability. I would suggest to use IB gateway instead.

Reply With Quote
  #8 (permalink)
 
toddma's Avatar
 toddma 
vancouver canada
 
Experience: Intermediate
Platform: multicharts, ninjatrader
Trading: forex
Posts: 53 since Jul 2012
Thanks Given: 14
Thanks Received: 6

The issue I was having was resolved by IP permissions. I no longer have issues with IB shutting down briefly - IB and MC reconnect most times now. Thanks for the thoughts -

Reply With Quote
  #9 (permalink)
 arjfca 
Montreal, Canada
 
Experience: Intermediate
Platform: Multicharts
Broker: Interactive Broker
Trading: Forex
Posts: 263 since Sep 2010
Thanks Given: 440
Thanks Received: 91


Quoting 
TWS is a real computer resource eater, and the whole bundle dramatically reduces the overall reliability.
I would suggest to use IB gateway instead.

Agree with you Leo.. I have experimented both. Only problem is gateway does not allow to get access directly to the account. If your code is up running and you feel all secure then it is fine. Otherwise, I prefer to have a direct access to it to close directly any order or position that I don't want.

Thanks for your input

Martin

Started this thread Reply With Quote
  #10 (permalink)
 
Virtuose1's Avatar
 Virtuose1 
Montreal, Qc, Canada
 
Experience: Advanced
Platform: NinjaTrader 7
Broker: Interactive Brokers
Trading: ETF
Posts: 58 since Jun 2011
Thanks Given: 142
Thanks Received: 41


arjfca, did you finally find an interesting solution for your need ? Can you please provide an update. I'm currently investigating the idea of using a virtual private server as well for my automated trading (NT + IB) and would be interested to get any advice on the best providers, lessons learned, etc.

Thanks

Reply With Quote




Last Updated on July 2, 2013


© 2024 NexusFi™, s.a., All Rights Reserved.
Av Ricardo J. Alfaro, Century Tower, Panama City, Panama, Ph: +507 833-9432 (Panama and Intl), +1 888-312-3001 (USA and Canada)
All information is for educational use only and is not investment advice. There is a substantial risk of loss in trading commodity futures, stocks, options and foreign exchange products. Past performance is not indicative of future results.
About Us - Contact Us - Site Rules, Acceptable Use, and Terms and Conditions - Privacy Policy - Downloads - Top
no new posts